AUDIOVIZUÁLIS ARCHÍVUM

A tár több mint 6.500 felvételt tart nyilván. Elsősorban a színházi előadások felvételét gyűjti, ezen kívül portré- és dokumentumfilmeket, operákat, illetve drámák, operák híres filmfeldolgozásait. A gyűjtemény számos külföldi előadást is tartalmaz.

A hangtár őrzi a színpadi produkciókról készített hangfelvételeket, verseket, dalokat megörökítő hanglemezeket és magnószalagokat, valamint kortárs magyar színházi alkotókkal készített interjúkat.

A gyűjtemény dinamikusan fejlődik; fejlesztésnek fontos része a technikai háttér biztosítása.

A hangtár a leletmentésre törekszik, nem lehet azonban feladata a Magyar Rádió mellett a párhuzamos gyűjtés. A hangtárban található életmű-interjúk és a színészekkel készült interjúk, valamint bizonyos problémák körüljárását célzó beszélgetések fontos forrásai a közelmúltat feldolgozó színháztörténeti kutatásnak.

Az Audiovizuális Tár az intézet egyik leglátogatottabb gyűjteménye, hiszen az előadás-felvétel a színháztörténeti kutatásnak elsődleges forrása, s a színházi szakemberek – rendezők, színművészek, valamint a színházművészettel foglalkozó diákok, egyetemi hallgatók is érdeklődnek a nagy elődök munkái iránt.

KUTATÓSZOLGÁLAT

Hétfő, szerda: 9.00 – 16.00, péntek: 9.00 – 14.00

Előzetes bejelentkezés szükséges a 061 375 1184/101-es telefonszámon.

 

A gyűjtemény kutatási engedéllyel kutatható, mely letölthető innen!

A kutatási szabályzat itt olvasható.

 

A színházi felvételek katalógusa ITT érhető el.

A 2020 után gyűjteménybe került felvételek ADATBÁZISUNKBAN kereshetők.
 

MUNKATÁRS:

Kovács Emőke (muzeológus): 061 375 1184/101, kovacs.emoke@oszmi.hu