TOPOGRÁFIAI GYŰJTEMÉNY

A mintegy ötezer tételből álló gyűjteményben a magyar nyelvű színjátszás épületeinek, színjátszóhelyeinek tervrajzai, nézőtéri alaprajzai, fotói – elsősorban régi képeslapokon – és grafikái találhatók. Az eredeti tervrajzok – például az Operaház tervrajzai és Vágó László munkái – mellett az Országos Széchényi Könyvtárban és más közgyűjteményben őrzött forrásokról készített másolatok is kutathatók itt. A gyűjteményt írásos dokumentációs anyag egészíti ki.

Az ábrázolások bemutatják a hazai színházépületek születését, átépítését, funkcióváltását, bezárását és lebontását. Nyomon követhetjük azt is, mikor, milyen társulat költözött a falak közé. A történelmi és politikai változásokat tetten érjük a színházak elnevezésében és a homlokzaton feltűnő feliratok tipográfiájában egyaránt. 

Intézményünk volt a TACE (Theatre Architecture in Central Europe) elnevezésű nemzetközi projekt hazai bázisa. Ez a kutatás Közép-Európa színházépítészetének történetét, legjelentősebb épületeit, múltbeli és jelenlegi tendenciáit, valamint a térség építészeti szakembereinek koncepcióit mutatja be. A kutatás adatbázisa ITT található. 

Színről színre című virtuális kiállításunk egyik fejezete a történelmi Magyarország jelentős színházépületeit és játszóhelyeit térképezi fel. A Topográfiai Gyűjtemény képes ábrázolásai mellett rövid történeti leírások, illetve korabeli és kortárs szövegrészletek nyújtanak betekintést a hazai színházépítészet nagy korszakába. A kiállítás ITT érhető el.

A Topográfiai Gyűjtemény becses darabja Ferdinand Landerer Esterházy kastélyt ábrázoló legyező alakú metszete, mely a 18. századi főúri színjátszást reprezentálja. A magyar hivatásos színjátszás első évtizedeit pedig a Rudolf Alt metszetein feltűnő Budai Nyári Színkör, a Pesti Német Színház és Pesti Magyar Színház színezett litográfiája idézi fel.

Gyűjteményünkben őrizzük az Építészfórum című folyóirat alapító főszerkesztője, Vargha Mihály hagyatékát. Számos értékes írása és jegyzete mellett a Nemzeti Színház építésének 1990-es évekbeli pályázati anyagát is tartalmazó dokumentumegyüttes a színházépülettörténeti kutatások számára felbecsülhetetlen jelentőséggel bír. 

KUTATÓSZOLGÁLAT:

hétfő, szerda: 9.00 – 16.00 óra

 

A gyűjtemény kutatási engedéllyel kutatható, mely letölthető innen!

A kutatási szabályzat itt olvasható.

 

MUNKATÁRS:

Tóth Judit Vanda (muzeológus): 061 375 1184/107, toth.judit@oszmi.hu