Színészkatonák, fogolyprimadonnák

Image
Leányvásár - Berezovka

Színészkatonák, fogolyprimadonnák

Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban
Helyszín
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ
1222 Budapest, Nagytétényi u. 31-33.
Megtekinthető
2018. november 2. - 2018. november 30.

Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban

Az első magyar tábori színház 1917. április 3-án Lembergben mutatkozott be. A társaság nehéz körülmények között játszott, fűtetlen faszínház vagy földalatti fedezékszínház és jéghideg öltöző várta a színészeket. Bőségesen kárpótolta azonban őket a lelkes fogadtatás.

A front túloldalán sem hallgattak a múzsák, az orosz hadifogságba került katonák – hivatásos művészek irányításával – színházat alapítottak, hadifogolyszínházat. Többnyire vígjátékokat, operetteket és kabaréműsort játszottak. A csárdáskirálynőt emlékezetből, újrakomponált zenével és librettóval adták elő. A krasznojarszki Tiszti Színházban Vereczky Szilvia szerepében Minyó Andor lépett színpadra…

A kiállítás azokat a különleges színházi formákat mutatja be, melyeket az első világháború a fronton és a hadifogolytáborokban hívott életre. A háború végén a színészkatonákat leszerelték, a táborokat feloszlatták, a színházi együttesek elbúcsúztak a közönségtől, s mindenki megpróbálta ott folytatni életét, ahol a bevonulás előtt abbahagyta. A frontszínházak dokumentumait, a hadifogolyszínházakból hazamenekített relikviákat azonban féltve őrizték, élményeiket lejegyezték. A kiállítás anyagát ezek a ritka, különleges fényképek, színlapok, grafikák illusztrálják.

A kiállítás kurátora: Csiszár Mirella, Sipőcz Mariann
Látványtervező: Juhász Tibor
Grafikai munka: Szabó Lívia
 
 
 
 

 

Kálmán Imre A csárdáskirálynő című operettjének műsorlapja
Magyar Színház, Krasznaja Recska, 1919

 

 

Fáy György–Kálix Béla: Szerencsesziget
Magyar Színház, Krasznaja Recska, 1919

 

 

Molnár Ferenc: Liliom
A berezovkai Magyar Színházi Együttes színlapja, 1918